Két magyar kajaőrült is felfedezte Zanzibár szigetét!

Mondanunk sem kell, az utóbbi években Zanzibár kifejezetten nagy fókuszt kapott a turisták körében. Decemberben és januárban bőven 35 fok feletti a hőmérséklet, így kérdés nélkül a legjobb választás lehet azoknak, akik a téli bekuckózás helyett inkább a napon süttetnék a hasukat. Durst Attila és Petyánszki Krisztián már ősszel eltervezték, hogy a következő TV2 csatornán futó Fald Fel műsor új évadját Zanzibáron forgatják. Talán azt hihetnénk, hogy megőrültek, de mi is történt velük abban a másfél hónapban?

Attila az American Burger & Steak House tulajdonosa, Krisztián pedig gasztromarketinggel és üzletfejlesztéssel foglalkozik, így az afrikai kiruccanás egy jó lehetőség volt arra, hogy tapasztalatot szerezzenek és itthon kamatoztassák a kint szerzett tudást.



Miért pont Afrika? Európán belül már nincs új tapasztalni való?
Attila:
Dehogynem! Tervben is van, hogy minden hónapban egy újabb ország ízeit fedezzük fel és az otthoni kultúrát megismerve elhozzunk Magyarországra egy-egy szeletet az ottani életből. Ja, hogy miért Afrika? Meleg van.

Tetszik Zanzibár? Hogyan telt a másfél hónap? 
Krisztián: Az elején már úgy éreztem, mintha haza térnék, na de nem a körülmények miatt. Talán az emberek nyitottsága tetszett a legjobban.  Nagyon könnyen szerzel barátokat, ami szerintem egy hosszabb utazás során elengedhetetlen. Hamar megismered az adottságokat: simán van, hogy fél napig nincs áram, így ugye nincs klíma vagy melegvíz, internet. 
A: És olyankor a hűtők sem mennek. Igaz, könnyen hozzászoksz a langyos kólához.
K: Nagy az anyagi szegénység, de ezt ők másként élik meg. Ha már munkát kapnak, örülnek, hiszen úgy biztonságban tudhatják a családjukat. 


Hogy érted, hogy “anyagi szegénység”? 
K: Kevés költeni való pénzük van, viszont a boldogságot másban látják.
A: A hotel egyik dolgozója mondta, hogy nem érzi magát szegénynek, hiszen mindene meg van ahhoz, hogy dolgozni tudjon és ételt vegyen a gyermekének. Őt ez teszi boldoggá. 
K: De még mennyire! Rengeteget mosolyognak és nevetnek. Öröm rájuk nézni. 

Akkor azt hiszem van mit ellesni tőlük. Mit csináltatok kint?
K:
Forgattunk, de azt szinte minden nap. Jártuk Zanzibárt reggeltől estig. Nagyon sokat kocsikáztunk. Egy napunk úgy indult, hogy két órát autózunk valahova, forgattunk egy fél napot, majd újabb két óra vissza a szállásra.
A: És ettünk! Voltunk szafarizni, úsztunk delfinekkel, búvárkodtunk egy homokpad mellett. Meglátogattunk egy állami iskolát, vittünk nekik tanszereket, nagy a hiány abból is ott.
K: Fűszer és gyümölcsfarm az egyik nagy kedvenc! Végtelen mennyiségű mangó, különböző színű banánok, jackfruit, sárkánygyümölcs, amit csak el tudsz képzelni egy trópusi mixben. 

Szerintetek akkor a sok gyümölcs miatt érdekes Zanzibár?
A:
Nem hinném, hogy pár gyümölcsért valaki utazna ennyit, de mivel Zanzibár egy sziget, így bármelyik széléhez érsz, gyönyörű parttal találkozol. A kék ezer árnyalatát találod ott. 
K:A hangulat miatt is. Voltunk egy esküvőn, ahol egy olyan hajóval mentünk a helyszínre, ahol zenészek és maasai-ok voltak velünk végig. Autentikus zenét játszottak és arra táncoltunk mindannyian. Ezt nem lehet elmesélni, óriási élmény. 
A: Ott repültél neki drónnal az árbócnak.
K: Köszi, hogy emlékeztetsz, igen, ott. 

De mitől vagytok kajaőrültek?
K: 
Atti mindent szívesen kipróbál, amit elé tesznek, én pedig nagy örömmel örökítem ezt meg.
A: Tényleg mindent, de életem során itt történt meg velem először, hogy annyira nem ízlett valami, hogy kiköptem.
K:Az afrikai hot-dog Paje városában, ugye Atti?
A: Igen, de csak az ánizs miatt. Az borzasztó volt a húsban.
K: A kajaőrültség meg inkább egy személyes fejlődés. Ha az adott kultúra ízeit kóstolod, akkor megismered az ottani embert is. Ha étkezés közben helyi zene szól, na akkor teljes az érzés.
A:A zanzibári pizza – ami egyáltalán nem hasonlít a pizzára -a legjobb komfort kaja. Egyszerű tojásos tészta, húsos, zöldséges feltéttel. Minden turistának ajánlott!

 

Mi van a tengeri herkentyűkkel? Mi a választék?
A: Polip, rákok, tintahal, tonhal. Ez a négy pörög ott. Személyes kedvencem a királyrák lett.
K: Én annyira nem vagyok oda ezekért, de nagyon érdekes volt Nakupendán látni, hogy milyen régi tákolmányokon dobják össsze a kaját a vendégeknek. A szafari után ez is egy kötelező program.

Hol láthatunk titeket?
A: Jelenleg a TV2-n a Fald Fel műsorában, aztán még ki tudja merre sodor minket az élet.
K: Kövessétek Atti Facebook oldalát, ott rengeteg kulissza titkok árul el nektek.

Attila Facebook oldala: KATT!
Krisztián Instagram oldala: KATT!

close

Ha mindig friss és ropogós híreket szeretnél, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial