Together! címmel formabontó kortárs cirkuszi előadásoknak adnak otthont Veszprém közterei szeptember 17. és 23. között 4 ország 25 cirkuszművészének részvételével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként, a budapesti Inspirál Cirkuszközpont szervezésében.

A VEB2023 EKF programsorozat immár a nyolcadik hónapján is túl van, és elmondható, hogy Európa Kulturális Fővárosai közül eddig a legsikeresebb – hangsúlyozta a Together! sorozat budapesti sajtótájékoztatóján a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor elmondása szerint ugyanis az eddigi tapasztalatok alapján az EKF programsorozatok általában harmadával növelik a rendező városba látogatók számát. Veszprém és térsége azonban idén 92 százalékkal több belföldi és 56 százalékkal több külföldi vendéget fogadott eddig – jegyezte meg.

Mint kiemelte, a VEB2023 EKF programsorozat tágabb értelemben gondol a kultúrára. A szervezők szerint ide tartozik minden, ami a közösség építését szolgáló tevékenység: a művészetek mellett a gasztronómia vagy az olyan infrastrukturális beruházások, amelyek a jövőben közösségi találkozópontként tudnak működni. A hátralévő hónapok rendezvényei is azt célozzák, hogy minél több olyan programelem jöjjön létre, amely ökológiai és társadalmi szempontból is fenntarthatónak bizonyul – emelte ki Navracsics Tibor.

Gallyas Veronika, az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetője hozzátette, a Together! cirkuszművészeti sorozat egyediségét az adja, hogy az előadások az adott térre komponálva, a közönség bevonásával jönnek létre. A veszprémi sorozat nemzetközi csapatában a magyar művészek mellett részt vesznek a Kijevi Cirkuszakadémia művészei, valamint görög artisták a Monokyklo stúdió szervezésében, a művészeti munkát pedig a francia Albin Warette, a toulouse-i cirkuszegyetem drámatanára, színész és színházi rendező vezeti.

A Together! cirkuszünnep keretében lesz majd rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, valamint faltánc a várfalon és a Függőkertben. A Jutasi úti lakótelep ad otthont az Eleven Cirkuszi Múzeumnak, szeptember 23-án pedig Veszprém belvárosában tartják a Nagy Finálét. Mind a négy előadás köztéren valósul meg, nyilvános próbák, majd esti fellépések formájában, amelyeket a járókelőket bevonó aktivitások kísérnek, a közönség így tanúja vagy akár résztvevője lehet a művészi alkotásnak. “A cirkuszi mozgás – a légi- és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés – nyelvén szólunk, a különböző látványos függesztések, szerkezetek, szerelések és azokon bemutatott produkciók által mutatjuk meg magunkat” – mondta el Gallyas Veronika.

close

Ha mindig friss és ropogós híreket szeretnél, iratkozz fel hírlevelünkre!

2 thoughts on “Kortárs cirkuszi előadások Veszprém közterein

  1. Kedves Szerkesztőség!

    Korábban írtatok rólunk az Óriáskerék projektünk kapcsán:
    https://cultureguide.hu/2023/09/05/kortars-cirkuszi-eloadasok-veszprem-kozterein/
    Most egy másik színvonalas programsorozatunkról szeretnénk hírt adni. Ehhez kérnénk a segítségetek, hogy eljusson minél több cirkusz iránt érdeklődőhöz.
    Az Inspirál Cirkuszközpont “Cirkusz Nap” nevű programja egy rendszeres eseményünk, melyet a szezonon kívül minden hónap első vasárnapján tartunk meg, a következőt március 3-án, vasárnap. A workshopokat az Inspirálban gyakorló művészeink ajánlják fel, így a tematikák ez alapján változnak havonta.

    A következő Drive mappába csatoltunk néhány fotót:
    https://drive.google.com/drive/folders/14S9P_ABGGNhT_xnvfPpprWZi3cl1LXI6?usp=drive_link

    “Az Inspirál Cirkuszközpont várja (03.03.) vasárnap azokat, akik maguk is kipróbálnák a cirkuszi trükköket, készségeket, szívesen részt vesznek alkalmi cirkuszi foglalkozáson! Felnőtt és gyermek órák egyaránt lesznek, teljesen amatőrök és már haladók számára is. Aki több órán vesz részt jelentős kedvezménnyel tudja akár az egész napot ott tölteni, hiszen az órák közötti is lehet maradni és gyakorolni a tanultakat.”
    A részvételhez regisztráció szükséges!
    FB esemény: https://fb.me/e/xdf63DwzY
    Honlap: http://www.inspiralcircus.hu

    Köszönettel,
    Csenge és Timi

    INspirál Cirkuszközpont
    – oktató és közösségi tér kreatív mozgást keresők számára
    Sopron út 19/A, Budapest 1117
    http://www.inspiralcircus.hu

    +36 20 440 35 37
    FB: https://www.facebook.com/INspiralkozpont/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial