Utazd körbe a világot hamburgerekkel! A váci FARM Burger egy új világot nyit meg előtted

Öt éve működik Vácon a FARM Burger, ami olyan elhivatottsággal üzemel, ami kevés vendéglátóhelyről mondható el Magyarországon. A FARM Burgert amúgy a csodás burgerek mellett a helyszín miatt is érdemes felkeresni, hiszen közvetlenül a váci főtér mellett található. Nagyon hangulatos hely, ahol gyorsan lehet jó minőségű ebédhez jutni.

A FARM Burgernél a hamburger nem egyenlő az igénytelen gyorskajával. Amit csak lehet igyekeznek saját alapanyagból megoldani, ennek érdekében elindították saját kertjüket is. Nem csoda, hogy a váciak azonnal a szívükbe zárták őket. 

Ha egy történész hamburgerezőt nyit

Ami azonban a legjobban tetszett a FARM Burgerben, az a világutazás, amit a tulajdonos, Fodor József erre a kis helyre varázsolt. József történészként végzett, majd tanított is egy kis ideig, és azóta is szenvedélyesen érdeklődik a különböző országok történelme iránt. Végül maga sem gondolta volna, hogy a konyhán fog kikötni, de annyira beleszeretett ebbe a műfajba, hogy most már kizárólag vendéglátósként dolgozik.

A tanulmányait azonban nem tudta megtagadni, így a kis éttermében is szeretné a vendégeket edukálni. Ha ránéztek az étlapra, látjátok, hogy a hamburgereken keresztül körbe tudjátok utazni a világot. A kínálat úgy van felépítve, hogy egy kicsit a különböző országok gasztronómiájába is belekóstolhat, aki náluk jár.

Olaszország és Amerika

Az alap FARM burger négyféle változatban kérhető – ilyet kóstoltam egyébként én is. Van csirkés és marhás, és mindkettőből kérhető kis és nagy méret is. Mindkét húst termelőktől szerzik be, az angus marha Hortobágyi Nemzeti Park közeléből érkezik, és a csirkehúspogácsa is saját recept alapján készül: mell- és combfilét darálnak egybe, amitől a hús könnyen fogyasztható és szaftos lesz. 

Az alap négy burger után jönnek az étlapon a fantasztikus regionális változatok. Hihetetlen ötletesen kombinálják a klasszikus burger műfaját a nemzetközi konyhák ízeivel, és ezzel szerinem teljesen egyedülállónak számítanak az országban. 

Olaszországot például Torino és Palermo képviseli, előbbiben a mozzarella, a gomba és a rukkola, utóbbiban pedig parmezánchips képviseli az olasz ízeket. Az amerikai barbecue kultúrát képviselik a Decatur és a Charleston burgerek, József sokat kutakodott a jellegzetes dél-karolinai, mustáros szószok után, és természetesen ezekbe a burgerekbe hagymakarika és a coleslaw saláta is kerül.

Mexikó, Anglia és Vác

A Tijuana burger szerintem must have, a finom szószhoz ebben a burgerben ropogós tortillachips és persze egy kis csípős is jár. A New York egy klasszikusabb ízvilágot képvisel dupla baconnel, a Bristol burger pedig ismét barbecue-s vonalat hoz, és a tulajdonosnak ehhez személyes kötődése van. Hiszen ő egy bristoli konyhán tanulta a szakmát, ezt az almacideres barbecue szószt pedig onnan hozta magával. 

József nemcsak az ízekről, hanem az országok és ételek kulturális hátteréről is szeretne információkkal szolgálni, valamint az alapanyagok terén is igyekeznek edukálni. Ezen kívül minden hónapban egy plusz országba látogatnak, júniusban ez éppen Madrid volt, így készült egy Madrid burger is. Nem nehéz kitalálni tehát, hogy itt a spanyol ízeket élvezhetitek. 

A lokalitást a Vác burger képviseli a helyiek számára, aminek “pusztán” annyi a titka, hogy két óriási marhahúspogácsát tartalmaz, és a marhahús mellé még egy kis tépett tarját, kolbászt és bacont is.

Saját kerttel a saját alapanyagok felé

József végső célja, hogy hamburgereikhez mindent saját maguk állítsanak elő. Ehhez az első lépés egy saját kiskert volt pár évvel ezelőtt. Mint a tulajdonos elmondta, ezt elsősorban rekreációs céllal hozták létre, hiszen amikor valaki egész nap emberekkel dolgozik egy konyhán, nagy szüksége van arra, hogy néha a természetben töltekezzen. Aztán gyorsan kiderült, hogy még egy ilyen kiskertben is nagyon sok mindent meg tudnak termelni maguknak, ami a hamburgerhez szükséges. 

Így hát a terveik szerint a jövőben egyre nagyobb területen szeretnének gazdálkodni, és 1-2 éven belül szeretnének mindent megtermelni maguknak. Beleértve a hamburgerben lévő hagymát, salátát és paradicsomot, a mellé járó krumplit és a hagymakarikát. A briós jellegű bucit jelenleg egy kézműves pékség süti csak nekik Pencen, saját recept alapján. Szintén a terveik között szerepel az elkövetkező években több FARM Burger nyitása is.

FARM Burger – 2600 Vác, Március 15. tér 21. 

close

Ha mindig friss és ropogós híreket szeretnél, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial