A Kék Ló Budapest csapatának szervezésében minden évben megrendezésre kerül az Avant-garde Jazz fesztivál, amely idén új helyszínen, a Tütü Tangó színháztermében lesz megtartva. 

Avant-garde Jazz fesztivál egzotikus élmény az eklektikus- kísérleti jazz kedvelőinek, ugyanis az általa mozgatott szubkultúra az utóbbi évtizedben egy folyamatosan megújuló, sokoldalú pezsgést produkált a Budapesti underground zenei életben. Ennek eredményeként fantasztikus zenekarok születnek és tevékenykednek, melyek a két ünnep között, a karácsonyi hajtás tökéletes feloldásaként, üdítő zuhanyként öntik kreativitásukat az érdeklődőkre.

December 27-én a fesztivált megnyitó zenekarként debütál a Platypus party, John Zorn misztikus univerzumát és a néhai The Best Bad Trip világát ötvözve. Az orientális jazz formáció olyan okkult mitológia köré épült, melyet a zenekarvezető, Kapusi Viktor már évtizedek óta álmodik és épít fel. Őket követi majd a Gentry Sultan. A négyes fogat zenéje tartalmilag és hangzásában is fúziót képez korábbi énjük (Pop Ivan) speciálisan romantikus, mással nem összetéveszthető formavilága, a free-jazz hagyományok tradíciói, az orientalizmus és a kortárs zene elementáris, arcát folyamatosan változtató jelene között. Az első estét a Tetrats zenekar zárja majd, egy vadonatúj formáció a trash, a nowave, az avant-jazz és a dadaista disco mezsgyéiről.

December 28-án az Era Nova Kamarazenekar fogja előadni Csernovszky Márk vonószenekarra írt darabjait. Minden koncertjük egyedi, határozott és közönséghez szóló programmal rendelkezik és az ebben rejlő mondandó határozza meg a művek kiválasztását is, függetlenül attól hogy ki és mikor írta azokat. Az idei Euregio Klassika nemzetközi versenyt megnyerő, Csernovszky Márk darabjaira jellemző a műfajok közötti határvonalak elmosása, illetve a képzőművészet ihlette szerkesztésmód. Fellép még az este folyamán a Deus Ex Quartet is. Zenéjükben meglepő természetességgel keverednek különböző komoly- és népzenei elemek az improvizatív jazz stílusvilágával. Műfaji határokat szándékosan elmosó darabjaikban egyaránt találkozhatunk drum’n’bass-ből, kortárs jazzből, magyar népzenéből, drone metálból, kortárs zenéből, vagy bossanovából vett elemekkel, melyek organikus módon épülnek bele kompozícióik struktúrájába.

December 29-én fellép a LEGO LASSI együttes. A névadást nem Legolas, a Gyűrűk Ura híres íjásza inspirálta, hanem a Lego, amely a kockavár-szerű komplex számaikra vonatkozik, a Lassi pedig a srácok kedvenc indiai joghurtos mangó itala, amely számukra a ,,dzsúz” szimbóluma. A Lego-t és a Lassi-t ellentéteknek tekintik, melyek zenéjükben fáradhatatlanul versengenek agytekerő, de mégis üdítő módon. Utánuk következik a Kovász zenekar. Kováts Gergő számos szabad-, könnyű- és főleg világzenei formációban való közreműködés után elérkezettnek látta az időt arra, hogy maga is a népzene és a jazz közötti végtelen mezőkre induljon felfedezőútra társaival. A tudományos-fantasztikus expedícióra összehívott csapat célja nem kevesebb, mint a jazz világából elindulva, annak vívmányait megtartva fokozatosan lecserélni matériáját a Kárpát-medencei népzenei kultúra elemeire. Az este harmadik fellépője a Sauropoda zenekar. A trió saját elmondása szerint az őslények korába kalandozik vissza orientális-avantgárd-progresszív jazz-rockjával, de a zenei hatások között egy fúrógép vagy villamos zakatolását is fel lehet fedezni. A zenekar az intrikus harmóniákra és különös dallamokra nyitott zenerajongókra számít.

A fesztivál zárónapján, december 30-án játszani fog a Shakar trio. Egy olyan kalandozó formáció, amely szeret az általuk szeretett műfajok (jazz, jazzrock, funky, soul, hip-hop…) keveréséből létrehozni valami újat, amiben megtalálják magukat. A Synesthetic4 nevű osztrák formáció is fellép ezen az estén. Zenéjük fontos részét képezik az összetett, de fülbemászó ritmusok, amelyek a hiphopból, a kortárs groove-ból és az elektronikus zenéből származnak, és a kvartett hangzásának városias jellegzetességet kölcsönöznek. A “dada-rap” és az elvontan folklorisztikus dallamok, amelyeket olykor Olivier Messiaen zenéje ihletett, humoros vagy éppen bizarr benyomást hivatottak kelteni a hallgatóban. Az improvizációk a jazz és a kortárs klasszikus között mozognak. A fesztivált záró zenekar a Kinetic Erotic lesz. Zenéjük abszolút táncolható, de közben nem távolodnak el a bonyolultabb szerkezeti elemek használatától, a kísérletezéstől és a szabad improvizációtól sem. A középutat keressük az igényes dallamok, a trükkös ritmusok, a szabadjára engedett végtagok és a fülledt éjszakák között. A jazzből indulunk a funkyn, a be-bopon és az afrobeaten át egészen a mulatósig.

Napijegyeket a helyszínen lehet majd megvásárolni. A bérletek a Tütü Tangó kávázóban már elérhetőek. További részletek az esemény facebook oldalán érhetőek el: https://www.facebook.com/events/266156966012005

close

Ha mindig friss és ropogós híreket szeretnél, iratkozz fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial