A Rádai az a csodás hely, ahol a levegő, a fény és az árnyék játéka, a macskaköves sétáló utca és az ebbe a miliőbe oly szépen illeszkedő kovácsolt bútorok olyan harmóniát adnak, amelynek átélését minden embernek kötelezővé tennénk.
A Kajavándor csapatával Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie) nem régiben nyílt szobi Rádai Kézműves Fagylaltozó & Specialty Kávézóját látogattuk meg és milyen jól tettük. A Duna-part felé vezető Luczenbacher sétányon fogadott minket Freddie, aki rögtön felajánlotta, hogy amíg előkészülünk a forgatásra, addig hoz nekünk pár kávét, hogy igazán megérezhessük, hova is érkeztünk. Tudniillik, a Rádai előtt meglátogattuk a Fazekas Cukrászdát is Rétságon, ahonnan Freddie kávézójában kapható fagyik is érkeznek. Freddinek egyetlen célja volt mindig is: kompromisszumot nem tűrő igényesség és minőség, így ez alapján nem is csoda, hogy hamar egymásra találtak Ádámmal. Tehát ha meg van a világ legjobb fagyija (ha tovább olvasol, erről írunk bővebben) akkor mit lehet ehhez hozzákapcsolni?
Freddie rengeteget tanult, hogy mi alapján készíthet el igazán minőségi kávét: annak textúrája, kremája, az ahhoz felhasznált tej eredete, annak minősége. Freddie: Nagyon sok kritériumnak kell megfelelni. Viszont én őszintén azt gondolom, hogy az eredmény ott van az ember előtt, akkor azt mondja, hogy minden egyes fáradtság, az a rengeteg elrontott kávékészítés, az a sok-sok idő és tanulási folyamat az megérte. Mert az ember elkezdi megérteni, hogy micsoda mélységei vannak a kávézásnak. És elkezdi élvezni azt az edukációs folyamatot, amit a vendégkörrel együtt él át, amikor elkezdi elmagyarázni az arra kíváncsiaknak, hogy mi a különbség, és hogy mit kell érezni. És boldogsággal tölti el az embert, amikor azt mondják, hogy ebbe tényleg nem kell cukor.
A Kajavándor Ízbolondok rovatában Freddie elmeséli, hogy mitől lesz igazán jó egy specialty kávé:
Fazekas Ádám, a családi vállalkozásként működő Fazekas Cukrászda fagyimesterét már többször díjazták nemzetközi fagyiversenyeken is, 2024-ben pedig egy igen rangos díjat hozott haza. 2021-ben megnyerte a fagylalt világbajnokságot Bolognában, két évvel ezelőtt lett dobogós a Gelato Festival World Ranking versenyen, most pedig meg is nyerte azt, így a világ legjobb fagylaltkészítője lett. Ádám családi vállalkozása Kisnémediből indult, aztán következett Rétság, ahonnan most is szállítják a süteményeket és a fagylaltokat a XVI. kerületi Csömöri útra.
Mitől jó a Fazekas?
Az organikus és az albán jellegű fagylalt között az a különbség, hogy az előbbiben nem található semmi adalékanyag, színezék, állományjavító, tehát ezek nélkül készülnek az igazán természetes ízű fagylaltok, erről a csatolt videóban is beszél Ádám a Kajavándornak. Mi két fagyit kóstolunk a műhelyben: Frutti Di Pistacchio, ami egy sós pisztácia fagylalt, tonkababos málnavelővel és egy pisztáciás ropogós réteggel. Ádám először a pisztáciát megpörköli, ebből egy pürét készít, amihez termelői tejet használ. Nagyon magas minőségű málnapürét használ a fagyihoz. Ezt azzal tetőzi, hogy egy fehércsokis-pisztáciás hántolt ostyás ropogós réteget készít. A másik nagy kedvence Ádámnak a tejfölös fagylalt, aminek alapját ugye a tejföl és a szilvás-fahéjas velő adja, amihez szintén egy ropogós réteget ad. Ám a tejföl egy egyszerű alapanyagnak tűnhet, de felhasználását tekintve rengeteg lehetőséget rejt. Ádámék közel egy évet kísérleteztek, hogy a legjobb ízt érjék el. Mostanra már nagyon népszerű lett, szinte minden viszonteladónál megtalálható.
Brutál finomak a franciás sütemények is, melyekért Ádám rokona felel. 2023-ban nagy bővítést eszközöltek, elindult a reggeliztetés is, remek villásreggelikkel. Ide már csak azért is el kell jönni egyszer, mert a világ legjobb fagylaltkészítő mesterének nyilvánították Ádámot, ő lett az első a Gelato Festival World Ranking 2024-es világranglistáján.
Rádai Kézműves Fagylaltozó & Specialty Kávézó:
Cím: 2628 Szob, Luczenbacher sétány (Művház alatt)
Fazekas Cukrászda honlapja:
https://fazekascukraszda.com/
Kajavándor:
https://www.kajavandor.hu/