A tányér közepére ejtett pötty, amit fogásnak hívnak, kiejthetetlen francia nevek. Legtöbben csak ennyi látnak a fine diningnak nevezett jelenségből és nem értik, hogyan lehet az étteremben a tányérról lelógó rántott húst és vegyes köretet lecserélni erre.
A Mandragóra egy kiváló kapu arra, hogy megismerjük ezt a világot.
Lássuk akkor, mi is ez a fine dining, és miért van ekkora felhajtás körülötte: Mit jelent, hogy a fine dining az „étkezés művészete”? A fogások nem csak küllemükben szemet gyönyörködtetőek, és már-már képzőművészeti alkotások, hanem ízeiben, zamatában egy tudatosan kialakított menüsor részei. Minden apró részletnek megvan a funkciója, a legutolsó morzsa is illeszkedik arra az ívre, amit a séf kitalált.
Tehát a séfek fogják az alapanyagok felhasználási módját és újragondolják őket. Vegyünk egy egyszerű példát, a répát. Ha eddig csak a vasárnapi húslevesben úszkálva találkoztál vele, akkor meglepődve tapasztalod, hogy lehet belőle chipset csinálni, kínálhatják püréként a köretben, vagy épp megsütve kerül a tányérodra. Ez csak az elkészítés 3 módja, és a fűszerekről még nem is beszéltünk.
Sipos András, a Mandragóra séfje és csapata kifejezetten igyekeznek mindig magyaros ételekkel készülni francia elemekkel megspékelve. A Mandragóra vendégei ebédre szívesen választják a rizottókat, tésztákat, tehát az olasz irány is erős. A tökéletes fine dining hatása nem csak az ízekben rejlik ugyanis! A látvány legalább olyan szerepet játszik az étkezések során, mint az ízlelés. A fine dining fogások mindegyike –éppen ezért úgy kerül kialakításra, hogy az a tányéron, önmagában is egy művészeti alkotást eredményez.
Nagyon fontos, hogy a dekorációs elemek már nem öncélúak a tányéron, hanem csak olyan összetevők kerülnek a tányérra, amik hozzátesznek az ételhez, fokozva az ízek és állagok komplexitását.
Hogyan ismerkedjünk a műfajjal? Természetesen vannak olyan helyek, ahol az öltöny viselete szinte elengedhetetlen, de most már bisztró stílusú étteremben is találkozhatunk fine dining menüsorral, abszolút elérhető árakon. Úgyhogy egy farmerben, kellemes hangulatban is átadhatod magad az evés örömének.